Przykładowe menu dla przedszkoli

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Jogurt naturalny z płatkami z dodatkiem otrąb pszennych i winogronami,
pieczywo pszenne z masłem, szynka drobiowa (97% mięsa), pomidor, herbata owocowa
II śniadanie: Banan
Zupa: Krupnik
II danie: Spaghetti a’la bolognese (mięso wieprzowe)
Kompot owocowy
Podwieczorek: Pieczywo razowe z wędliną drobiową (97% mięsa), sałatą i pomidorem,
herbata
Proponowana kolacja: Leczo z papryką podane z pełnoziarnistą bagietką

WTOREK

Śniadanie: Pieczywo razowe, szynka gotowana (97% mięsa), ser żółty, ogórek, herbata
czarna z cytryną
II śniadanie: Gruszka
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami
II danie: Strogonow z indyka z ryżem brązowym i bukietem warzyw
Kompot owocowy
Podwieczorek: Jabłko, truskawki
Proponowana kolacja: Pieczywo pełnoziarniste z pieczoną piersią z indyka,sałatą i
papryką

ŚRODA

Śniadanie: Pieczywo pytlowe i pszenne, schab pieczony (własnego wyrobu), papryka
czerwona, herbata czarna z imbirem
II śniadanie: Jabłko
Zupa: Pomidorowa z makaronem
II danie: Pierś kurczaka na parze z ziemniakami i
surówką z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem
Kompot owocowy
Podwieczorek: Budyń czekoladowy (własnego wyrobu), wafel ryżowy
Proponowana kolacja: Szaszłyki z warzywami i kurczakiem z sosem jogurtowym

CZWARTEK

Śniadanie: Płatki żytnie – bran flakes (na mleku) z suszonymi owocami, pieczywo razowe
z masłem, ser żółty, ogórek, herbata owocowa z cytryną
II śniadanie: Winogrona
Zupa: Ziemniaczana
II danie: Pulpety w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną i
surówką wiosenną z młodej kapusty z rzodkiewką i ogórkiem
Kompot owocowy
Podwieczorek: Ciasto marchewkowe (własnego wyrobu)
Proponowana kolacja: Sałatka jarzynowa z pieczywem graham

PIĄTEK

Śniadanie: Pieczywo razowe, pasta jajeczna (jaja „0”), pomidor, herbata czarna z
II śniadanie: Kiwi
Zupa: Brokułowa
II danie: Naleśniki z serem białym i polewą wiśniową
Kompot owocowy
Podwieczorek: Babeczki z budyniem i malinami, kisiel pitny (własnego wyrobu)
Proponowana kolacja: Łosoś na parze z warzywami