Przykładowe menu dla szkół

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane (żytnie, pszenne), szynka drobiowa (97% mięsa), ogórek,
herbata czarna z cytryną i imbirem
Stół szwedzki: Ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, płatki kukurydziane, płatki bran flakes,
musli, mleko, pieczywo mieszane (pytlowe i pszenne)
Zupa: Ogórkowa
II danie: Spaghetti a’la bolognese (mięso wieprzowe lub drobiowe)
Kompot na owocach sezonowych
Podwieczorek: Pieczywo mieszane, ser żółty, wędlina drobiowa, papryka, herbata

WTOREK

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, pieczywo mieszane (orkiszowe i
pszenne), jajko na twardo, pomidor, herbata
Stół szwedzki: Ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, płatki kukurydziane, płatki
czekoladowe, musli, mleko, pieczywo mieszane
Zupa: Barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą
II danie: Pierś z indyka duszona z ziemniakami
Surówka: Marchewka karotka duszona
Kompot na owocach sezonowych
Podwieczorek: Koktajl wiśniowy (własnego wyrobu)

ŚRODA

Śniadanie: Pieczywo mieszane (orkiszowe i pszenne), ser żółty, polędwica sopocka (93%
mięsa), sałata lodowa, papryka, herbata
Stół szwedzki: Dżem, pomidor, ogórek, płatki kukurydziane, płatki bran flakes, musli,
mleko, pieczywo mieszane (pytlowe, pszenne)
Zupa: Zacierkowa
II danie: Pulpety wieprzowe w sosie z kaszą jęczmienną pęczak
Surówka: Wielowarzywna
Kompot na owocach sezonowych
Podwieczorek: Smoothie marchewkowo – bananowo – jabłkowe

CZWARTEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane, twarożek z rzodkiewką, herbata
Stół szwedzki: Ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, płatki kukurydziane, płatki
czekoladowe, musli, mleko, pieczywo mieszane
Zupa: Rosół na wywarze drobiowo – wołowym z makaronem
II danie: Pałka z kurczaka pieczona z ziemniakami
Surówka: Kapusta modra
Kompot na owocach sezonowych
Podwieczorek: Sałatka owocowa z jabłkiem i bananem

PIĄTEK

Śniadanie: Pieczywo mieszane (żytnie i pszenne), pasta rybna z tuńczyka, ogórek,
herbata
Stół szwedzki:Ser żółty, dżem, pomidor, ogórek, płatki kukurydziane, płatki bran flakes
musli, mleko, pieczywo mieszane (razowe ze słonecznikiem, pszenne)
Zupa: Ziemniaczana
II danie: Pierogi z serem białym i truskawkami (własnego wyrobu) z jogurtem
Kompot na owocach sezonowych
Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem, mleko