Przykładowe menu dla żłobków

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: Pieczywo pszenne, szynka drobiowa (97% mięsa), pomidor, herbata
II śniadanie: Śliwki
Zupa: Z cukinii i pomidorów z ziemniakami (bezmleczna – na wywarze
warzywnym)
II danie: Ryż z kurczakiem i warzywami na parze
Kompot owocowy
Podwieczorek: Kanapki z serem żółtym, ogórek, herbata

WTOREK

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami owsianymi, pieczywo, jajecznica z jaj „0”, pomidor,
herbata
II śniadanie: Banan
Zupa: Ziemniaczana (bezmleczna – na wywarze warzywnym)
II danie: Spaghetti pełnoziarniste a’la bolognese
Kompot owocowy
Podwieczorek: Jogurt z musem truskawkowym (wyrób własny)

ŚRODA

Śniadanie: Pieczywo, wędlina drobiowa, ogórek, herbata
II śniadanie: Jabłko
Zupa: Jarzynowa z ziemniakami (bezmleczna – na wywarze warzywnym)
II danie: Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną i brokułami
Kompot owocowy
Podwieczorek: Smoothie marchewkowo – bananowo – jabłkowe

CZWARTEK

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami żytnimi, pieczywo mieszane, pasta z tuńczyka,
ogórek, herbata
II śniadanie: Maliny
Zupa: Rosół z makaronem
II danie: Pierś kurczaka pieczona z ziemniakami i bukietem warzyw
Kompot owocowy
Podwieczorek: Kisiel z owocami (własnego wyrobu), biszkopty

PIĄTEK

Śniadanie: Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą, pieczywo mieszane (pytlowe i pszenne),
polędwica sopocka (97% mięsa), pomidor, herbata
II śniadanie: Sałatka owocowa z owoców sezonowych
Zupa: Barszcz ukraiński z ziemniakami (bezmleczna – na wywarze warzywnym)
II danie: Kotlety z kalafiora z sosem pomidorowym z kaszą gryczaną i
marchewką mini
Kompot owocowy
Podwieczorek: Ciasto jogurtowe z owocami (wyrób własny)